Jak vybrat vhodnou žehličku

23.01.2014 15:55

Trh v současné době nabízí široký sortiment žehliček nejrůznějších značek, od klasických tzv. suchých žehliček s nerezovou vrstvou, které postačí pro běžné žehlení v cenách od cca 600,- Kč, škálu žehliček napařovacích s nerezovou, teflonovou nebo titanovou vrstvou s odvápňovacím systémem Anti Calc, Drip Stop zabraňuje odkapávání vody z desky žehličky, automatický samočistící systém Self Clean usnadňuje údržbu, funkce Vertical system tedy svislé napařování umožňuje napařování halenek, košil, sak nebo řasených sukní přímo na ramínku.Pozor na používání funkce napařování - u materiálů s příměsí vlákna zvyšujícího pružnost a elastičnost funkce napařování vlákna poškozuje, stejně tak je důležité věnovat zvýšenou pozornost materiálům z vlny pro jejich strážlivost. Pro zamezení vytvoření lesku žehleného oděvu používáme speciální síťované podložky, určené pro tento účel. 

Kvalitní vyžehlení je bezpochyby jedním z nejdůležitějších požadavků na dobrou žehličku. Napařovací přístroje k němu využívají páru, která se tvoří z vody v nádrži společným ohřevem parní komory a žehlicí desky. Následně vychází z otvorů v žehlicí ploše, které jsou u různých modelů rozmístěny různými způsoby.

Cílem každé žehličky by však vždy mělo být dosažení co nejefektivnějšího vedení páry, čemuž napomáhají i drážky v žehlicí ploše. Díky vysokému výdeji páry lze u některých žehliček využívat také svislé napařování a žehlit tak například záclony nebo oděvy visící na ramínku, které se pro běžné žehlení nehodí – pánské obleky či dámské šaty.

Zdroj : https://www.dtest.cz/clanek-4193/test-zehlicek-2015